Лібералізація порядку визначення митної вартості митної оцінки

В рамках політики поступової лібералізації процедури визначення митної вартості імпортних товарів в Україні Кабінет міністрів України вніс певні зміни до чинного законодавства. Кабінет Міністрів прийняв Постанову № 686 від 5 жовтня 2016 року (далі «Постанова 686»), якою відмінив Постанову КМУ № 724 від 16 вересня 2015 року (далі «Постанова 724»), яка дозволяла митним органам (державним службовцям) порівнювати заявлену митну вартість імпортних товарів з середньою вартістю подібних товарів, імпортованих іншими декларантами за останні 6 місяців, що задекларовані за відповідним кодом УКТЗЕД. Таким чином, скасувавши Постанову 724, КМУ обмежила повноваження митних органів, які полягали в порівнянні заявленої митної вартості товарів/продукції з середньою вартістю раніше імпортованих товарів, оскільки такі товари можуть суттєво відрізнятися за якісними, кількісними характеристиками, походженням та іншими важливими критеріями. Процедура направлена на лібералізацію та спрощення митних процедур.

Протокол до конвенції про уникнення подвійного оподаткування з Люксембургом

30 вересня 2016 року Уряд України підписав протокол (далі «Протокол») до Конвенції між Урядом України і Урядом Великого Герцогства Люксембург про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на доходи і на капітал (Конвенція). Конвенцію було підписано у 1997 році, але її не було ратифіковано, оскільки певні положення стосовно знижених ставок на виплату дивідендів і процентів не були узгоджені сторонами.
Після підписання Протоколу такі ставки податку на репатріацію діють стосовно виплат у формі дивідендів, процентів та роялті:

  • Дивіденди – 5%, якщо одержувач дивідендів володіє не менше ніж 20% капіталу компанії, що виплачує дивіденди; 15% у інших випадках;
  • Проценти – 5%, якщо проценти сплачуються у зв'язку з (1) продажем в кредит промислового, комерційного чи наукового обладнання та (2) банківськими кредитами; 10% у інших випадках;
  • Роялті – 5% застосовується до роялті, що одержуються як відшкодування за користування або за надання права користування будь-яким патентом, торговою маркою, дизайном або моделлю, планом, таємною формулою, процесом, або за інформацію (ноу-хау), що стосується промислового, комерційного або наукового досвіду, 10% у інших випадках.

Положення про обмін інформацією, визначені в Протоколі, будуть приведені у відповідність зі стандартами ОЕСР. Конвенція та Протокол ще не набули чинності через формальну процедуру, яка має бути виконана для набуття чинності міжнародними договорами.

Підписавши Протокол, Україна покращила інвестиційний клімат з Великим Герцогством Люксембург, що є динамічною економічно розвиненою країною, що посприяє розвитку фінансового, торгівельного та інвестиційного співробітництва.

Зона вільної торгівлі з Канадою

11 липня 2016 року було підписано Угоду про вільну торгівлю між Україною і Канадою (далі «Угода»). Основні положення Договору є такими:

  • Канада відкриває для українських експортерів 98% свого ринку товарів, що є предметом двохсторонньої угоди.
  • Канада та Україна застосовують принцип асиметричних тарифних зобов'язань, що дозволить Україні поступово адаптуватися до умов вільної торгівлі з Канадою.
  • Україна зобов'язалася здійснити повну лібералізацію (скасування імпортного мита) для 72% товарів, та скасування ввізних мит з використанням перехідних періодів 3, 5 та 7 років для 27% товарів, часткову лібералізацію для с/г продукції.
  • Канада та Україна застосовують низку правил та зобов'язань щодо нетарифних заходів, які будуть сприяти тому, що доступ до ринків не буде обмежуватися необґрунтованими бар'єрами для торгівлі.
  • Компанії одержать пільговий доступ до державних закупівель на рівні урядів обох держав. Постачальники з України матимуть право на справедливий, недискримінаційний та передбачуваний доступ до участі у тендерах.
  • Встановлені зобов'язання щодо захисту та приведення у виконання прав інтелектуальної власності.
  • Передбачено співробітництво з торгівельних питань та технічна допомога від Канади для України.
  • Покращені умови, встановлені для с/г продукції.

Доступ до ринку України

С/г продукція – поетапне скасування ввізних мит:

  • 3 роки: живі вівці та птиця, баранина, вироби з муки та круп, соуси, супи, врожай, тощо.
  • 5 років: окрема субпродукти свиней, фрукти, насіння олії та інше насіння, інші жири, рослинні жири тощо.
  • 7 років: свіжа чи охолоджена свинина, свіжі чи охолоджені тельбухи птиці та птиця, молоко та сметана, яйця, мед, овочі, ковбаса тощо.

Часткова лібералізація:

  • Охолоджені субпродукти м'яса та птиці, масло, маргарин, сир, мікстури тощо. Імпортні збори зменшаться на 20% протягом 7 роки для конкретних продуктів з птиці щодо яких у України є значний експортний потенціал.

Промислова продукція

Безмитний доступ до: текстилю, залізо-сталевої продукції, обладнання та запасних частин до них, електричного обладнання тощо. Поетапна заборона імпортних зборів:

  • 3 роки: будівельні матеріали, інструменти, промислове обладнання, запчастини до літаків тощо.
  • 5 років: приймальні термінали, електричне обладнання, електронні трубки, мотоцикли, трейлери, фотоапарати тощо.
  • 7 років: автомобілі, трактори, запасні частини тощо.

Доступ до ринку в Канаді

Вся с/г продукція, крім тієї, для якої встановлені квоти: тарифні квоти встановлені для 22 груп продуктів (пшениця, ячмінь, та продукти переробки; молочні продукти, птиця та субпродукти птиці, індичка та субпродукти індички; яйця бройлерів та курей; яйця та продукція з яєць; маргарин; свинина; арахісове масло).

Безмитний доступ до всіх продуктів (до скасування існуючих ставок ввізне мито становило Канади в межах 2-25%). Для окремих позицій для автомобілів, встановлено перехідний періоди для скасування мит на 7 років.

Підписання Договору про вільну торгівлю між Україною та Канадою має на меті поглиблення торговельної та економічної співпраці між країнами.

Ціни за принципом «витягнутої руки» на товари, що реалізуються на міжнародних товарних біржах

8 вересня 2016 року Кабінет міністрів України прийняв Постанову № 616 «Про затвердження переліку товарів, які мають біржове котирування, а також перелік світових товарних бірж для вдосконалення податкового контролю за трансферним ціноутворенням» (далі «Постанова»).

Постанова встановлює перелік товарів (опис товарів, Код УКТЗЕД, назва товарної біржі), які відповідають ціноутворенню у контрольованих операціях для цілей застосування пункту 39.2.1.3 Податкового кодексу України (далі «ПКУ»).

Як вказано у пункті 39.2.1.3 ПКУ, комерційна ціна для імпортних та експортних операцій для товарів, що реалізуються на товарних біржах та перелічені у Постанові, визначається шляхом застосування методу порівняної неконтрольованої ціни (така ціна визначається на підставі цін для конкретного товару/продукції, які торгуються на конкретній товарній біржі, з урахуванням коригування, що враховує обсяг операції, умови платежу і доставки, якість та вартість перевезення. Діапазон ціни розраховується на підставі біржових котирувань відповідного товару за декаду, що передує проведенню контрольованої операції.

Dentons is the world's first polycentric global law firm. A top 20 firm on the Acritas 2015 Global Elite Brand Index, the Firm is committed to challenging the status quo in delivering consistent and uncompromising quality and value in new and inventive ways. Driven to provide clients a competitive edge, and connected to the communities where its clients want to do business, Dentons knows that understanding local cultures is crucial to successfully completing a deal, resolving a dispute or solving a business challenge. Now the world's largest law firm, Dentons' global team builds agile, tailored solutions to meet the local, national and global needs of private and public clients of any size in more than 125 locations serving 50-plus countries. www.dentons.com.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.