Bağımsız Denetime Tabi Olacak Şirketlerin Belirlenmesine dair Bakanlar Kurulu Kararında değişiklik yapıldı.

Buna göre bağımsız denetime tabi olacak şirketler:

Tek başına veya bağlı ortakları ve iştirakleriyle birlikte aşağıdaki üç ölçütten en az ikisini sağlayan şirketler 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ve 660 sayılı Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine göre bağımsız denetime tabidir. Bu üç ölçüt şöyledir:

  1. Aktif toplamı 75 milyon ve üstü Türk Lirası;
  2. Yıllık net satış hasılatı 150 milyon ve üstü Türk Lirası;
  3. Çalışan sayısı 250 ve üstü.

Şirketler, belirtilen bu üç ölçütten en az ikisinin sınırlarını art arda iki hesap döneminde aşmaları halinde, müteakip hesap döneminden itibaren bağımsız denetime tabi olur.

Bu üç ölçütten ikisinin sınırlarının aşılıp aşılmadığının belirlenmesinde şirketin aktif toplamı ve yıllık net satış hasılatı bakımından yürürlükteki mevzuat uyarınca hazırladıkları önceki yıllara ait (son iki yıldaki) finansal tablolar, çalışan sayısı bakımından ise şirkette önceki yıllarda (son iki yıldaki) ortalama çalışan sayısı esas alınır.

Bu değişiklik 01.01.2014 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde (14.03.2014) yürürlüğe girmiştir.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.