Згідно з експертними оцінками, в Україні бюджетні будівлі споживають від 130 до 250 кВт.год/кв. м теплової енергії, у країнах Європейського Союзу цей показник значно менший і становить від 50 до 80 кВт.год/кв. м. Причинами такого високого рівня споживання енергії в українських будівлях є старіння споруд, дефіцит бюджетних коштів на впровадження енергоефективних заходів, а також відсутність зацікавленості інвесторів у проектах з енергоефективності бюджетного сектора в силу законодавчих обмежень. У таких умовах уведення в дію концепції енергосервісних договорів в Україні є над- важливим завданням. Суть цієї концепції полягає в тому, що енергоефективні заходи у державних та муніципальних будівлях впроваджуються енергосервісними компаніями (ЕСКО), як українськими, так і іноземними, за власні (або запозичені) кошти на умовах енергосервісного договору. Оплата ЕСКО за енергосервісним договором безпосередньо залежить від рівня економії (рівень скорочень витрат на споживання паливно-енергетичних ресурсів або комунальних послуг), досягнутого внаслідок здійснення енергоефективних заходів ЕСКО. Таким чином, ЕСКО отримуватиме оплату за надані послуги виключно в разі досягнення економії та, що найважливіше, у розмірі та з коштів, що вивільняються внаслідок такої економії. Відповідно, концепція енергосервісного договору по суті передбачає впровадження енергоефективних заходів на першому етапі безкоштовно (за рахунок ЕСКО), але результат цих заходів буде значною мірою відчутним після закінчення енергосервісного договору (протягом дії договору розпорядник бюджетних коштів повертатиме заощаджені кошти в рахунок оплати послуг ЕСКО).

ПИТАННЯ ЗМЕНШЕННЯ СПОЖИВАННЯ ПАЛИВНО-ЕНЕРГЕТИЧНИХ РЕСУРСІВ ТА ПІДВИЩЕННЯ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ ДЕРЖАВНИХ ТА МУНІЦИПАЛЬНИХ БУДІВЕЛЬ ВЖЕ ДАВНО Є ПРІОРИТЕТНИМ У ПОЛІТИЦІ НАШОЇ ДЕРЖАВИ. ОСОБЛИВО АКТУАЛЬНОЮ ПРОБЛЕМА ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ СТАЛА ЦЬОГО РОКУ. ОДНАК У ЗВ'ЯЗКУ З ВІДСУТНІСТЮ КОШТІВ У ДЕРЖАВНОМУ ТА МІСЦЕВИХ БЮДЖЕТАХ НА ЗДІЙСНЕННЯ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНИХ ЗАХОДІВ, ЩО ЗУМОВЛЕНО ЗАГАЛЬНОЮ НЕГАТИВНОЮ ЕКОНОМІЧНОЮ СИТУАЦІЄЮ В КРАЇНІ, ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІСТЬ, НА ЖАЛЬ, ЗАЛИШАЄТЬСЯ ЛИШЕ ДЕКЛАРАТИВНИМ НАПРЯМКОМ РОЗВИТКУ НАШОЇ ДЕРЖАВИ.

Наразі механізм енергосервісного догово ру в Україні не застосовується через відсутність відповідної законодавчої бази. У зв'язку з цим у нашій державі було розпочато роботу над створенням необхідних законодавчих актів з метою подолання юридичних бар'єрів для імплементації концепції енергосервісного договору. Зокрема наші юристи у співпраці з ЄБРР та іншими міжнародними юридичними й технічними радниками розробили проекти законодавчих актів, які вносять зміни в Бюджетний кодекс України, законодавство щодо закупівель та енергозбереження. Ці законопроекти, крім усього іншого, визначають основні поняття та принципи, на яких базується енергосер- вісний договір, встановлюють чітку процедуру закупівель енергорервісу та забезпечують можливість утримання зекономлених в результаті енергосервісу коштів на рівні місцевого бюджету. Останнє, на нашу думку, є сильним стимулом для впровадження енергоефективних заходів у регіонах, адже заощаджені таким чином кошти залишатимуться на місцях. Слід зазначити, що досвід провідних країн Європейського Союзу засвідчує потенці ал енергозаощадження будівель від 40% до 70%. Згідно з даними Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України впровадження енергозберігаючих проектів за рахунок механізму енергосервісних договорів дозволить протягом десяти років комплексно вирішити питання енергозбереження в бюджетній сфері. Прийняття розроблених законопроектів сприятиме реалізації політики держави у галузі енергозбереження, спрямованої на зменшення енергетичної залежності України від імпортованих енергоносіїв та переорієнтацією державних ресурсів з поточних витрат на капітальні інвестиції, частину з яких змо- же бути впроваджено за рахунок місцевих бюджетів. Більше того, це відповідатиме ідеям децентралізації влади, які сьогодні поширюються в Європі і вже стали актуальними в Україні

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.