Rekabet Kurulu, Congresium ATO Uluslararası Kongre ve Fuar Merkezi'ni ("Congresium") işleten Ankara Uluslararası Kongre ve Fuar İşletmeciliği Merkezi A.Ş. ("Ankara Fuar") hakkında yürütülen soruşturma kapsamında, A ve A Fuarcılık Organizasyon ve Ticaret Ltd. Şti'nin ("A ve A") 2014 yılında yaptığı mobilya fuarı düzenleme başvurusunun Ankara Fuar tarafından reddedilmesinin rekabet hukuku anlamında mal vermenin reddi şeklinde ortaya çıkan hakim durumun kötüye kullanılması ihlali olup olmadığını incelemiş ve 06.11.2013 tarih ve 13-62/861-368 sayılı kararı ile soruşturma açılmasına gerek olmadığını karara bağlamıştı.

Bunun üzerine, şikâyetçi A ve A tarafından açılan iptal davası neticesinde Ankara 3. İdare Mahkemesi ("İdare Mahkemesi"), soruşturma açılmamasına ilişkin kararda hukuka uygunluk bulunmaması nedeniyle Rekabet Kurumu kararının iptaline karar vermiştir. İdare Mahkemesi'nin kararını, Danıştay önünde temyiz eden Rekabet Kurumu, beklediği sonuca belki de hiç beklemediği bir yoldan ulaştı. Danıştay, İdare Mahkemesi'nin iptal kararını, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun ("İYUK") 31. maddesine aykırılık dolayısıyla, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ("AİHS") 6. maddesi ve Anayasa'nın 36. maddesinde düzenlenen adil yargılanma hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle bozdu1.

Danıştay 13. Daire'nin 27 Aralık 2018 tarihinde verdiği karar, Rekabet Kurulu'nun kararlarına karşı açılan iptal davalarında daha önce de Danıştay kararlarında yer verilmiş olan davanın ihbarı müessesesinin önemi ve nasıl uygulanması gerektiğine bir kez daha ışık tutmaktadır.

İdari Yargılama Usulünde Davanın İhbarı

İYUK'un 31. maddesinin 1. fıkrası, "...hakimin davaya bakmaktan memnuiyeti ve reddi, ehliyet, üçüncü şahısların davaya katılması, davanın ihbarı, tarafların vekilleri, feragât ve kabul, teminat, mukabil dava, bilirkişi, keşif, delillerin tespiti, yargılama giderleri, adli yardım hallerinde ve duruşma sırasında tarafların mahkemenin sükûnunu ve inzibatını bozacak hareketlerine karşı yapılacak işlemler ile elektronik işlemlerde" 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun2 ("HMK") hükümlerinin uygulanacağını hükme bağlamaktadır. Bununla birlikte, anılan madde çerçevesinde "davanın ihbarı ve bilirkişi seçimi"nin Danıştay, mahkeme veya hâkim tarafından re'sen yapılacağı belirtilmiştir. Bu kapsamda, her ne kadar HMK'nın davanın ihbarı konusunda atıf yapılan 61. maddesinde yer alan düzenleme, davanın ihbarını taraflara bırakmış olsa da, İYUK'un 31/1. maddesinde öngörülen ayrıksı düzenleme neticesinde, idari yargılamada davanın ihbarının Danıştay, mahkeme veya hakim tarafından re'sen yapılması gerektiği açıktır.

İlaveten, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ("AİHM"), 9 Aralık 2018 tarihli Menemen Minibüsçüler Odası v. Türkiye kararında3, İYUK'un 31. maddesinin doğrudan doğruya ilgilinin mahkemeye erişim hakkını etkileyen bir hüküm olduğunu ve bu nedenle AİHM'in AİHS'in 6. maddesi çerçevesindeki hukuka uygunluk denetiminin kapsamına girdiğini açıkça ortaya koymuştur.

Danıştay 17. Daire'nin bir kararında ise AİHM'in Menemen Minibüsçüler Odası v. Türkiye kararına atıf yapılarak "...adil yargılanma hakkının uygulanabilir ve etkili olarak hayata geçirilebilmesi adına, hak arama özgürlüğü ve mahkemeye erişim hakkının, kararın sonucundan doğrudan etkilenen müdahiller açısından da temin edilmesi, diğer taraftan kanun yollarına başvuru hakkını da kapsayacak şekilde kabul edilmesi gerekliliği"nin altı çizilmiştir.

Özetle, AİHM'in Menemen Minibüsçüler Odası v. Türkiye kararındaki yaklaşımı Danıştay'ın birçok kararında4 benimsenmiş ve İYUK'un 31. maddesi kapsamında idari bir davanın, hakim tarafından, ilgili üçüncü kişiye ihbar edilmemesi, hem AİHS'in 6. maddesi hem de Anayasa'nın 36. maddesi kapsamında adil yargılanma hakkının ve hak arama özgürlüğünün ihlali olarak değerlendirilmektedir.

Danıştay 13. Daire Kararının Önemi

Danıştay 13. Daire'nin 27 Aralık 2018 tarihinde verdiği kararı, esas itibarı ile Danıştay'ın İYUK'un 31. maddesine yönelik yerleşik yaklaşımı ile uyumluluk arz etmektedir. Bununla birlikte, idare hukukunun doğası gereği Rekabet Kurumu'nun davalı, şikayetçilerin davacı sıfatı ile yer aldıkları iptal davalarında, bu davalara konu önaraştırmalar/soruşturmalar kapsamında hakkında önaraştırma/soruşturma yürütülen teşebbüsün iptal davalarındaki hukukî menfaatinin altının çizilmesi bakımından önem arz etmektedir. Danıştay, yargıya erişim hakkının etkin kullanımının temin edilebilmesi adına, haklarına müdahale edilen bir kimsenin açık ve kesin bir şekilde bu işleme itiraz edebilmesi ve bu itirazların mahkemece tartışılıp incelenebilmesi gerektiğine işaret etmiştir. Bu kapsamda, İdare Mahkemesi'nin Ankara Fuar hakkında soruşturma açılmaması yönündeki Rekabet Kurulu'nun kararını iptal eden kararının, Rekabet Kurumu tarafından yeniden inceleme yapılması ve Ankara Fuar hakkında soruşturma açılması sonucunu doğuracak olması sebebiyle, Ankara Fuar'ın, taraf sıfatını haiz olmamasına rağmen, davada hukukî menfaatinin olduğu Danıştay tarafından açıkça ortaya konmuştur. 

Bu doğrultuda, Danıştay 13. Daire'nin İdare Mahkemesi'nin iptal kararını usul yönünden bozan kararı, rekabet hukuku yönünden yargısal denetim açısından da "usul, esasın güvencesidir" ilkesini öne çıkaran önemli bir karar olarak karşımıza çıkıyor.

Footnotes

1 Danıştay 13. Daire'nin anılan kararına şuradan ulaşıabilir: https://www.rekabet.gov.tr/Safahat?safahatId=0682a86e-1968-4dd6-828a-c577e98d3528

2 İYUK'un 31. maddesinin 1. fıkrasının lafzında esas itibarı ile 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'na ("HUMK") atıf yapılmaktadır. Bununla birlikte, HMK'nın 447. maddesinin 2. fıkrası uyarınca mevzuatta HUMK'a yapılan yollamalar, HMK'nın bu hükümlerin karşılığını teşkil eden hükümlerine yapılmış sayılır. Bu kapsamda, İYUK'ta HUMK'a yapılan tüm yollamalar, bu yazı kapsamında doğrudan HMK'ya yapılmış gibi ele alınmaktadır.

3 AİHM'in 9 Aralık 2018 tarihli Menemen Minibüsçüler Odası v. Türkiye kararına ilişkin Fransızca ana metne ve kararın Türkçe özet çevirisine şu adresten ulaşılabilir: https://hudoc.echr.coe.int/eng#{“itemid”:[“001-90120”]}

4 Danıştay 17. Daire'nin 27.01.2016 tarih ve E.2015/13451, K.2016/372 sayılı kararı; Danıştay 17. Dairenin 08.05.2015 tarih ve E.2015/9316, K.2015/1943 sayılı kararı; Danıştay 13. Daire'nin 11.09.2014 tarih ve E.2014/770 sayılı kararı; Danıştay 13. Daire'nin 03.07.2014 tarih ve E.2014/1271 sayılı kararı.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.