Yöneticilerin sorumluluğu söz konusu olduğunda ilk akla gelen yöneticilerin hukuki sorumluluğu, diğer bir ifadeyle tazminat sorumluluğudur ama iş her zaman bununla kalmaz, adli para cezası ve hatta hapis cezalarını da içeren cezai sorumluluklara kolayca uzanabilir. Dolayısıyla, Voltaire mahlası ile bildiğimiz büyük Fransız yazar ve filozof François Marie Arouet'nin dediği gibi "Büyük güç büyük sorumluluk getirir" gerçekten de...

Yönetici kavramı, eskiden olduğu gibi günümüzde de şirketler hukukunun en kilit kavramlarından biridir. Birer tüzel kişi olan ticaret şirketleri, irade ve tercih- lerini oluşturmak için gerçek kişi yöne-ticilere ihtiyaç duyarlar. Bu bağlamda, gerçek kişi yöneticilerin iradeleri; şirke-ti, şirket çalışanlarını, müşterileri, ala-cakları ve piyasayı doğrudan etkiler. Bu denli önemli işlevleri olan yöneticilerin hukuki ve cezai sorumlulukları kanun-larda ayrıca ve önemle düzenlenmiştir.

Peki yönetici kimdir?

Şirketler hukuku anlamında yönetici, ti-caret şirketleri adına karar alan, alınan kararları icra eden ve/veya imza yetkisi bulunan yönetim kurulu üyeleri, genel müdür, genel müdür yardımcıları, mü-dürler, direktör veya genel koordinatör gibi sıfatlar taşıyan kişileri ifade eder. Dikkat edildiği üzere, bir kişinin yönetici olarak değerlendirilip değerlendirilme-yeceği ve buna bağlı olarak aşağıda an-latılacak sorumluluk rejimine tabi olup olmayacağı, bu kişinin unvanından çok, şirketi idare ve temsildeki yerine bağlıdır. Bir çalışanın yönetici olarak kabul edilip edilmeyeceği araştırılırken; müşteri çevresi ile olan etkileşimi, iradesi ile şirketi borç altına sokma yetkisinin bulunup bulunmadığı, şir-ket ad ve hesabına sözleşmeler yapıp yapamayacağı gibi konular son derece önem arz eder. Örnek olarak, Yargıtay bir kararında "emanet müdürü" unva-nına sahip bir kişinin, şirketi idare ve temsildeki yetkilerini dikkate alarak yö-netici olduğuna hükmederken, bir baş-ka kararında "ticaret müdürü" unvanı-na sahip çalışanın yönetici olarak kabul edilemeyeceğine karar vermiştir.

Peki yönetici olmak veya olmamak neyi değiştirir? Şirket yöneticisinin sorumluluğunun kapsamı nedir? Yetki devri aynı zamanda sorumluk devri so-nucunu doğurur mu?

Türkiye'de faaliyet gösteren ulusal ya da uluslararası şirketlerin farklı sahalara yayılan faaliyetleri sırasında, yönetici ve çalışanların çeşitli nedenlerle karşılaşa-bilecekleri yaptırımlar hem hukuki hem de cezai olabilmektedir. Yöneticilerin sorumluluğu söz konusu olduğunda ilk akla gelen yöneticilerin hukuki sorumluluğu, diğer bir ifadeyle tazminat sorumluluğudur.

To view the full article please click here.

© Kolcuoğlu Demirkan Koçaklı Attorneys at Law 2015

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.