ÖZET

05.12.2019 tarihinde yayimlanan 7194 sayili Dijital Hizmet Vergisi ile Bazi Kanunlarda ve 375 Sayili Kanun Hükmünde Kararnamede Degisiklik Yapilmasi Hakkinda Kanunu'nun 1 ila 7. maddeleri kapsaminda ihdas edilen "dijital hizmet vergisi" uygulamasi 1 Mart 2020 tarihinde yürürlüge girmistir.

20.03.2020 tarih ve 31074 sayili Resmi Gazete'de yayimlanan "Dijital Hizmet Vergisi Uygulama Genel Tebligi" ile söz konusu verginin uygulanmasina yönelik usul ve esaslar belirlenmistir. Bu çalisma, Dijital Hizmet Vergisi Uygulama Genel Tebligi kapsaminda getirilen yeniliklerin açiklanmasina iliskindir.

Anahtar Kelimeler: Dijital Hizmet Vergisi, Degerli Hizmet Vergisi Uygulama Genel Tebligi, 7194 Sayili Kanun.

GIRIS

Gelisen dijital dünyanin bir gerekliligi ve sonucu olarak çok sayida is modeli çevrimiçi platformlara kaymistir. Dijital ekonomiden elde edilen gelirlerin vergilendirilmesi ülkelerin ve OECD gibi uluslararasi kuruluslarin önemli bir gayesi haline gelmistir. OECD ve Avrupa Birligi ("AB") mensubu ülkelerin dijital hizmet vergisinin vergilendirilmesi ile ilgili gelismeleri 2020 yili tamamlanmasi beklenmektedir.

Türkiye'de de 05.12.2019 tarihinde yayimlanan "7194 sayili Dijital Hizmet Vergisi ile Bazi Kanunlarda ve 375 Sayili Kanun Hükmünde Kararnamede Degisiklik Yapilmasi Hakkinda Kanun" ("7194 sayili Kanun") ile dijital ortamda sunulan hizmetler üzerinden "Dijital Hizmet Vergisi" alinmasina iliskin düzenleme yapilmistir. 20.03.2020 tarih ve 31074 sayili Resmi Gazete'de yayimlanan Dijital Hizmet Vergisi Uygulama Genel Tebligi ile söz konusu verginin uygulanmasina yönelik usul ve esaslar belirlenmistir.

TEBLIG'IN MUHTEVASI

- VERGININ KONUSU

Kanun'un 1.maddesine göre Türkiye'de;

  1. Dijital ortamda sunulan her türlü reklam hizmetleri,
  2. Sesli, görsel veya dijital herhangi bir içerigin dijital ortamda satisi ile bu içeriklerin dijital ortamda dinlenmesine, izlenmesine, oynanmasina veya elektronik cihazlara kaydedilmesine veya bu cihazlarda kullanilmasina yönelik dijital ortamda sunulan hizmetler,
  1. Kullanicilarin birbirleriyle etkilesime geçebilecekleri dijital ortamlarin saglanmasi ve isletilmesi hizmetleri,
  1. Isbu hizmetlere yönelik dijital ortamda dijital hizmet saglayicilari tarafindan verilen aracilik hizmetleri,

kapsaminda elde edilen hasilat dijital hizmet vergisine tabidir.

  1. Dijital Ortamda Sunulan Reklam Hizmetleri

Reklam teknik ölçümleri, kullanici veri iletimi ve yönetimi gibi hizmetler ile reklamin sunulmasina iliskin teknik hizmetler dâhil olmak üzere dijital ortamda sunulan her türlü reklam hizmetinden elde edilen hasilat dijital hizmet vergisine tabidir.

Bu bakimdan, dijital ortamda yayinlanan; arama motoru reklamlari, bant reklamlar (banner), video veya kullanici paylasiminin izlenmesine iliskin dijital ortamlarda yayinlanan her türlü reklamlar, elektronik cihazlarda yazilimlar vasitasiyla çevrim içi iletilen reklamlar, açilir pencere reklamlari (pop-up ve benzeri), gibi reklam hizmetlerinin sunulmasindan elde edilen hasilat dijital hizmet vergisinin konusu kapsamindadir.

Dijital ortamda sunulan reklam hizmetleriyle iliskili olarak dijital hizmet saglayicilari tarafindan, dijital ortamdan veri çekilmesi ve/veya bu verinin ölçümlenmesi ya da islenmesi ve/veya dijital reklam içeriginin hazirlanmasi ve benzeri sekillerde sunulan hizmetlerden elde edilen hasilat da dijital hizmet vergisine tabiidir.

  1. Dijital Ortamda Yapilan Içerik Satislari ve Içeriklerden Yararlandirmaya Yönelik Hizmetler

Sesli, görsel veya dijital herhangi bir içerigin dijital ortamda satisi ve bu içeriklerin dijital ortamda dinlenmesi, izlenmesi, oynanmasi veya elektronik cihazlara kaydedilmesi gibi hizmetlerden elde edilen hasilat dijital hizmet vergisine tabidir.

Bu kapsamda; bilgisayar, tablet, cep telefonu, akilli bileklik gibi elektronik cihazlarda kullanilan program, yazilim ve uygulamalarin, sinema filmi, dizi, video, resim, fotograf, grafik, makale, dergi, gazete gibi görüntü, ses ve metin dosyasi içeriklerinin, oyun konsolunda oynamaya mahsus olanlar dâhil olmak üzere, çevrim içi veya çevrim disi oynanmasina bakilmaksizin her türlü dijital oyunlarin, oyun ek paketlerinin veya oyun kodlarinin, çevrim içi oyunlarda kullaniciya belirli bir bedel karsiliginda oyunla ilgili uygulama veya paketlerin (ilave oynama hakki, ilave oyun süresi, oyun içi özelliklere, materyal ve ögelere erisim, oyun içi karakter olusturma ya da gelistirme veya oyun içi sanal para temini gibi), dijital ortamda satisi ve benzeri diger içerik satislari ile bu içeriklerden yararlandirmaya (içeriklerin dijital ortamda dinlenmesine, izlenmesine, oynanmasina veya elektronik cihazlara kaydedilmesine veya bu cihazlarda kullanilmasina) yönelik dijital ortamda sunulan hizmetlerden elde edilen hasilat vergiye tabidir.

Dijital verilerin çevrim içi platformlarda depolanmasi, dijital ortamda fiili sunuma konu bir hizmetten faydalanma hakkini temsil eden biletler, Türkiye'de ilgili mevzuat çerçevesinde yetki sahibi kurum ve kuruluslar tarafindan tertip edilen her türlü sans oyunu bileti veya kuponlar bu kapsamda degildir.

  1. Kullanicilarin Birbirleriyle Etkilesime Geçebilecekleri Dijital Ortamlarin Saglanmasi ve Isletilmesi Hizmetleri

Dijital hizmet vergisinin konusuna, kullanicilarin birbirleriyle etkilesime geçebilecekleri dijital ortamlarin saglanmasi ve isletilmesi hizmetlerinden elde edilen hasilat da girmektedir. Kullanicilar arasinda bir mal veya hizmetin satilmasina veya satilmasinin kolaylastirilmasina yönelik sunulan hizmetler de dijital hizmet vergisinin konusunu olusturmaktadir.

Kullanicilar tarafindan içerik paylasilabilen ya da paylasilan içeriklere iliskin yorum yapilabilen ya da kullanicilarin birbirleriyle etkilesime geçebildigi her türlü dijital ortamlarin saglanmasindan veya isletilmesinden ve dijital ortamda, mal veya hizmet alim veya satimina aracilik edilmesi ya da herhangi bir fonksiyon üstlenilmeksizin sadece mal veya hizmetin alim satiminin kolaylastirilmasi ya da satisa konu mal veya hizmetin bu ortamda ilan edilmesi veya bu ilana erisilebilmesi gibi hizmetlerden elde edilen hasilat dijital hizmet vergisine tabidir.

Mal veya hizmet alim satimina aracilik edenler ile alim satimi kolaylastiranlar tarafindan bu hizmetlerin sunuldugu dijital ortamlarda, benzer veya ayni ürünleri satanlarin ilanlarinin farklilastirilmasi olarak verilen hizmetler dolayisiyla elde edilen hasilat da bu kapsamda vergiye tabi tutulur.

  1. Dijital Ortamda Sunulan Hizmetlere Aracilik Hizmetleri

Bu kapsamda, dijital ortamda sunulan; magaza içinde magaza, kullaniciya ürün özelliklerini filtreleme ya da fiyat, marka, model ve benzeri bazinda karsilastirma ve siralama yapma suretiyle yönlendirme gibi aracilik hizmetlerinden elde edilen hasilat verginin konusuna girer.

Isbu Teblig kapsaminda örnek olarak (B) isletmesi sanal magazasinda, yine kendi sanal magazasinda mal satisina aracilik hizmeti sunan (A) isletmesinin satislarina aracilik etmektedir. Bu durumda (A) isletmesinin dijital ortamda sundugu aracilik hizmeti dolayisiyla elde ettigi hasilat, Kanun'un 1/ 2.maddesi kapsaminda dijital hizmet vergisine tabidir. (B) isletmesinin elde ettigi hasilatin ise Kanun'un 1/ 1. fikrasinin (c) bendi kapsaminda vergiye tabi oldugu tabiidir denmistir.

- MÜKELLEF VE VERGI SORUMLUSU

Ilgili Kanun uyarinca, dijital hizmet vergisinin mükellefi, dijital hizmet saglayicilaridir.

Dijital hizmet saglayicilarinin, 193 sayili Gelir Vergisi Kanunu ("GVK") ile 5520 sayili Kurumlar Vergisi Kanunu ("KVK") bakimindan tam mükellef olup olmamasinin, dar mükellef olmalari halinde söz konusu faaliyetleri Türkiye'de bulunan is yeri veya daimi temsilcileri vasitasiyla gerçeklestirip gerçeklestirmemesinin dijital hizmet vergisi mükellefiyete bir etkisi bulunmamaktadir.

Buna göre, dijital hizmet saglayicisinin Türkiye'de gelir veya kurumlar vergisi yönünden mükellef olup olmamasinin, dijital hizmet vergisi mükellefiyetine etkisi yoktur.

Dijital hizmet saglayicilarinin bu Tebligin (I/Ç-1) bölümünde açiklanan muafiyet sartlarini tasimamalari ya da var olan muafiyetlerinin sona ermesi halinde, ayni bölümde belirtilen süre içerisinde mükellefiyet tesis ettirmeleri gerekmekte olup, Kanun'un 6. maddesinin 8. fikrasinda yer alan yetkiye istinaden mükellefiyetin, Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Baskanligi nezdinde elektronik ortamda tesis ettirilmesi uygun bulunmustur.1

Kanun'un 3. maddesinin 2. fikrasina göre, mükellefin Türkiye içinde ikametgâhinin, is yerinin, kanuni ve is merkezlerinin bulunmamasi ve gerekli görülen diger hâllerde Hazine ve Maliye Bakanligi, vergi alacaginin emniyet altina alinmasi amaciyla vergiye tabi islemlere taraf olanlar ile isleme ve ödemeye aracilik edenleri verginin ödenmesinden sorumlu tutmaya yetkili olsa da isbu teblig kapsaminda herhangi bir belirleme gerçeklesmemistir.

- MUAFIYET

Dijital hizmet vergisinden muafiyete dair düzenlemeler, Kanun'un 4. maddesinin (1) ila (5) numarali fikralarinda yer almaktadir.

Kanun'un 4. maddesinin birinci fikrasinda, ilgili hesap döneminden önceki hesap döneminde, 1. maddede sayilan hizmetlere iliskin, Türkiye'de elde edilen hasilati 20 milyon TL'dan veya dünya genelinde elde edilen hasilati 750 milyon Avro'dan veya muadili yabanci para karsiligi TL'den az olanlarin dijital hizmet vergisinden muaf olacagi hükme baglanmistir.

Mükellefin, finansal muhasebe açisindan konsolide bir grubun üyesi olmasi halinde, bu hadlerin uygulanmasinda grubun verginin konusuna giren hizmetlere iliskin elde ettigi toplam hasilat dikkate alinir.

- VERGININ MATRAHI, ORANI VE HESABI

  1. Matrah

Dijital hizmet vergisinin matrahi, ilgili vergilendirme döneminde (ilgili ayda) verginin konusuna giren hizmetler nedeniyle elde edilen hasilattir.

Her ne ad altinda olursa olsun elde edilen hasilatin tamami matraha dâhildir. Bu kapsamda, satis, islem veya hizmet bedeli, komisyon ücreti, abonelik bedeli, üyelik bedeli, aracilik bedeli ve benzer adlar altinda alinan veya borçlanilan para, mal ve diger suretlerde saglanan ve para ile temsil edilebilen menfaat, hizmet ve degerlerin tamami hasilata, dolayisiyla matraha dâhildir.

Sunulan dijital hizmetlere iliskin vade farki, fiyat farki, kur farki, faiz, prim gibi çesitli gelirler ile servis ve benzer adlar altinda saglanan her türlü menfaat, hizmet ve degerler matraha dâhildir.

Ancak, verginin konusuna giren dijital hizmetler ile dijital hizmetin parçasi veya tamamlayicisi niteligi bulunmayan ve isleme taraf olmayan üçüncü kisilerce de islemden bagimsiz olarak ifa edilebilen verginin konusuna girmeyen hizmetlerin birlikte sunulmasi durumunda, hizmetlerin bedellerinin emsallere uygun olarak tespit edilmesi suretiyle hizmetlerden elde edilen hasilatin ayristirilmasi kaydiyla, matraha, sadece verginin konusuna giren dijital hizmetlere isabet eden hasilatin dâhil edilmesi mümkündür. Birlikte sunulan söz konusu hizmetlerden elde edilen hasilatin belirtilen sekilde ayristirilamamasi durumunda, hasilatin tamaminin matraha dâhil edilmesi gerekir.

  1. Verginin Orani ve Hesabi

Dijital hizmet vergisinin orani %7,5'tir. Dijital hizmet vergisi, verginin kapsamina giren hizmetlere iliskin geçerli vergi oraninin matraha uygulanmasi suretiyle hesaplanir.

- VERGILENDIRME DÖNEMI, VERGININ BEYANI, TARHI VE ÖDENMESI ILE VERGI GÜVENLIGI

  1. Vergilendirme Dönemi

Dijital hizmet vergisinde vergilendirme dönemi, takvim yilinin birer aylik dönemleridir.

Hazine ve Maliye Bakanligi, hizmet türlerine ve mükelleflerin faaliyet hacimlerine göre birer aylik vergilendirme dönemi yerine üçer aylik vergilendirme dönemi tespit etmeye yetkilidir.

  1. Verginin Beyani

Dijital hizmet vergisi, mükellefin beyani üzerine tarh olunur.

Vergi sorumlulugunun hayata geçirilmesi halinde beyan, dijital hizmet vergisinin beyani vergi kesintisi yapmakla sorumlu tutulanlar tarafindan yapilacaktir.

- VERGININ GIDER OLARAK INDIRILEBILMESI

Dijital hizmet vergisi mükelleflerince ödenen dijital hizmet vergisi, bu mükellefler tarafindan gelir ve kurumlar vergisine esas safi kazancin tespitinde gider olarak indirilebilecektir.

- VERGI GÜVENLIGI

Kanun'un 7. maddesi kapsaminda, VUK dahilindeki vergilere iliskin beyanname verme ve ödeme yükümlülüklerini süresinde yerine getirmeyen dijital hizmet saglayicilarina veya Türkiye'deki yetkili temsilcisine, ihtarda bulunulabilecegi ve bu durumun Gelir Idaresi Baskanliginin internet sitesinde ilan edilecegi,

. Ilan tarihinden itibaren 30 gün içinde bu yükümlülüklerin yerine getirilmemesi hâlinde, dijital hizmet saglayicilarinin sunmus olduklari hizmetlere erisimin, bu yükümlülükler yerine getirilinceye kadar engellenmesine Hazine ve Maliye Bakanliginca karar verilecegi,

. Vergi güvenligi uygulamasina iliskin usul ve esaslarin, Ulastirma ve Altyapi Bakanliginin görüsü alinarak Hazine ve Maliye Bakanliginca belirlenecegi

hüküm altina alinmistir.

SONUÇ

Türk Vergi mevzuati kapsaminda yeni ihdas edilen Dijital Hizmet Vergisi'nin uygulamasina iliskin hususlarin düzenlendigi Dijital Hizmet Vergisi Tebligi, kanunda öngörülen birçok konuya açiklama getirmistir.

Footnotes

1. Bu kapsamda, dijital hizmet saglayicilarinin, ilk kez verecekleri dijital hizmet vergisi beyannamesini vermeden önce, Gelir Idaresi Baskanliginin www.digitalservice.gib.gov.tr adresinde yer alan formu doldurmalari gerekir. Söz konusu formun elektronik ortamda doldurulup onaylanmasi üzerine, Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Baskanligi nezdinde, dijital hizmet saglayicisi adina "Dijital Hizmet Vergisi Mükellefiyeti" tesis ettirilir.

Bu kapsamdaki mükelleflerden ayrica ise baslama bildirimi aranmaz. Mükellefiyet tesisi üzerine Internet Vergi Dairesinde islem yapilabilmesi için mükellefe kullanici kodu, parola ve sifre verilir. "Elektronik Hizmet Sunucularina Özel KDV Mükellefiyeti" bulunanlar mevcut kullanici kodu, parola ve sifreleriyle islem yaparlar.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.