Чому Кіпр?

Кіпр має цілу низку важливих переваг для іноземних інвесторів та неповнолітніх членів їхніх родин, які б хотіли проживати в країні, що пропонує не лише фінансову стабільність, але й відкриває доступ до Європи, забезпечуючи при цьому високу якість життя своїм громадянам.

Конкурентні переваги Кіпру:

  • Кіпр відрізняється м'яким кліматом, високою культурою та активним діловим середовищем.
  • Кіпр є третім за розмірами островом у Середземному морі, і вважається одним з найпопулярніших туристичних місць Середземномор'я.
  • Кіпр – держава з розвиненою економікою та високим індексом людського розвитку (HDI), що забезпечує відповідну якість життя його громадянам.
  • Кіпр має репутацію безпечного та сприятливого місця для життя.
  • На Кіпрі проживає значна кількість іноземних громадян. За цим показником Кіпр посідає третє місце серед країн ЄС.
  • Гостинність є однією з найбільш давніх та яскравих особливостей країни, приїжджаючи в яку, ви одразу відчуєте себе як удома.
  • Кіпр славиться високими стандартами системи освіти.
  • Процедура отримання кіпрського громадянства в індивідуальному порядку (Cypriot Citizenship by Exception) дає можливість інвесторам та членам їхніх родин стати повноправними громадянами ЄС.
  • Паспорт громадянина ЄС дає право необмеженого пересування територією країн-членів ЄС.
  • Порівняно з іншими країнами ЄС, Кіпр пропонує сприятливий режим оподаткування.

Переваги «Делойт»

Команда наших консультантів допоможе вам обрати оптимальну імміграційну схему, яка буде найліпше відповідати вашим потребам – як ділового, так і особистого характеру. Завдяки співпраці з «Делойт», ви отримуєте виняткові вигоди, які забезпечуються за рахунок таких особливостей:

  • Ми добре знаємо відповідне законодавство та процедури.
  • Ми пропонуємо проведення незалежних консультацій з різних варіантів інвестицій.
  • Ми співпрацюємо лише з організаціями з доброю репутацією, які можуть надати вам привабливі варіанти якісних інвестицій.
  • Ми оперативно вирішуємо відповідні питання документального та процедурного оформлення.
  • Ми виступаємо як ваш професійний посередник у спілкуванні з місцевими органами влади.
  • Наш головний принцип – конфіденційність.

Оподаткування на Кіпрі

Отримання посвідки на проживання і/або кіпрського громадянства в індивідуальному порядку як таке не впливає на порядок оподаткування фізичних осіб. Податки нараховуються з урахуванням резидентства та країни доміцилію. Загалом фізичні особи, які є кіпрськими податковими резидентами, можуть отримати цілу низку податкових пільг, а саме:

  • Фізична особа, яка є податковим резидентом Кіпру, але має свій доміцилій поза його межами, отримує звільнення від усіх податків на дивіденди та відсотковий дохід, а також від внесків у фонд оборони на дохід від оренди.
  • Фізичним особам, які впродовж щонайменше трьох з п'яти років до моменту початку роботи на Кіпрі постійно проживали за межами Кіпру (включаючи рік безпосередньо перед початком такої роботи), і доходи яких складають не менше 100 тис. євро на рік, може бути надано податкову пільгу обсягом 50% терміном на перші десять років.
  • Фізичним особам, які до моменту початку роботи на Кіпрі постійно проживали за межами Кіпру і доходи яких складають менше 100 тис. євро, може бути надано податкову пільгу обсягом 20% (у розмірі до 8 550 євро) терміном на перші п'ять років. Ця податкова пільга буде застосовуватися лише до 2020 року.
  • На Кіпрі використовується прогресивна шкала оподаткування фізичних осіб – від 20% до 35%. Водночас із оподатковуваної суми вираховується сума 19 500 євро, яка не підлягає оподаткуванню.
  • Від оподаткування звільняється прибуток від операцій з цінними паперами.
  • Від оподаткування також звільнені одноразові виплати, які надаються під час виходу на пенсію.
  • Пенсійні виплати, які отримуються з інших країн, обкладаються за єдиною ставкою 5%, яка нараховується на суми більше 3 420 євро.
  • Операції з нерухомим майном, яке розташоване в інших країнах або яке розташоване на Кіпрі, але при цьому було придбане в період з 16 липня 2015 року до 31 грудня 2016 року, не обкладаються податком на приріст капіталу.
  • На Кіпрі немає податку на спадок, податків на багатство або дарування.

Отримання кіпрського громадянства та посвідки на постійне проживання

Отримання кіпрського громадянства в індивідуальному Порядку

Критерії

Особа, яка не є громадянином Кіпру, має право на отримання кіпрського громадянства за умови виконання одного з таких критеріїв:

1. Інвестиції в державні облігації

Заявник має придбати державні облігації Республіки Кіпр на суму не менше 5 млн євро.

Або

2. Інвестиції у фінансові активи кіпрських компаній або Організацій

Заявник повинен мати придбані фінансові активи кіпрських компаній або організацій (наприклад, облігації/цінні папери/ боргові зобов'язання, зареєстровані та випущені у Республіці Кіпр) на суму не менше 5 млн євро. Варто зазначити, що фінансові активи можуть бути придбані в момент випуску або згодом на ринку.

Або

3. Інвестиції в нерухомість, будівництво та інфраструктурні Проекти

Заявник має здійснити інвестиції в розмірі не менше 5 млн євро у придбання чи будівництво будівель або будівництво інших об'єктів (житлова чи комерційна нерухомість, об'єкти туристичного сектору або інші інфраструктурні проекти). Або__

4. Придбання, створення кіпрського бізнесу чи компаній або участь у них

Заявник має здійснити інвестиції у придбання, створення та участь у бізнесі або компаніях, які розташовані та діють у Республіці Кіпр, на суму не менше 5 млн євро. Необхідно мати підтвердження того, що бізнес або компанії мають фізичну присутність на Кіпрі та що в них працюють щонайменше п'ять кіпрських громадян. Попередньою умовою для виконання цього критерію є конвертація депозитів у акції.

Або

5. Депозити в кіпрських банках

Заявник повинен мати особисті депозити з фіксованим терміном на три роки в кіпрських банках чи депозити приватних компаній або трастів у Республіці Кіпр (бенефіціарним власником яких він/ вона є) на суму не менше 5 млн євро.

Або

6. Будь-яка комбінація зі вказаних вище критеріїв 1-5

Заявник може здійснити інвестиції, використовуючи будь-яку комбінацію зі вказаних вище критеріїв, на суму не менше 5 млн євро.

Або

7. Особи, депозити яких у Popular Bank Public Company Ltd були заморожені внаслідок заходів, вжитих 15 березня 2013 року

У заявника заморожені депозити на загальну суму не менше 3 млн євро. Якщо сума заморожених депозитів склала менше 3 млн євро, заявник може звернутися за отриманням громадянства у разі здійснення додаткових інвестицій до потрібної суми, вказаної вище в критеріях 1-5.

Або

8. Колективні інвестиції

Рада міністрів має право в особливих випадках змінити вказані вище параметри критеріїв 1-4 таким способом:

  • Потрібна сума інвестицій має складати не менше 2,5 млн євро для кожного інвестора, який бере участь у спеціальній схемі колективного інвестування, за умови, що загальна вартість інвестицій складе 12,5 млн євро.

Додаткові умови та вимоги

  • Договір про придбання майна – мінімальна ринкова вартість об'єкта повинна складати 0,5 млн євро (плюс ПДВ). Суму має бути переведено з міжнародного банку до місцевого кіпрського банку. Документи про право власності / Квитанція про надання договору в департамент земельних ресурсів та інвентаризації, оформлені на ім'я заявника. Квитанції про сплату узгодженої ціни придбання.
  • Для отримання кіпрського громадянства в індивідуальному порядку необхідно додатково надати такі документи: дійсний паспорт, справку про відсутність судимості, свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, резюме тощо.

Важлива додаткова інформація

  • Міністерство внутрішніх справ або Міністерство фінансів за необхідності мають право зробити запит будь-яких додаткових документів.
  • Процедура надання громадянства в індивідуальному порядку займає приблизно три місяці.
  • Незважаючи на виконання наведених вище умов, рішення про надання кіпрського громадянства в індивідуальному порядку приймається на розсуд Ради міністрів.
  • Варто також зазначити, що вказані вище положення можуть бути змінені в будь-який момент за рішенням Ради міністрів.

Посвідка на постійне проживання

Визначення

Посвідка на проживання – Положення 6 (2), застосовне до фізичних осіб, які мають у своєму повному необмеженому розпорядженні гарантований щорічний дохід, достатньо високий для забезпечення гідного життя на Кіпрі без необхідності ведення бізнесу або заняття якоюсь професією.

Вимоги для отримання

  • Підтвердження наявності стабільного доходу з-за кордону розміром щонайменше 30 тис. євро з джерел, відмінних від роботи за наймом на Кіпрі, тобто сертифікати про дивіденди, сертифікати фіксованих депозитів, відомості про пенсії, ренту або заробітну плату. Необхідний мінімальний рівень доходу збільшується на 5 тис. євро на кожного утриманця (якщо застосовується).
  • Лист з підтвердженням від кіпрського банку про наявність депозитів у заявника з мінімальним капіталом 30 тис. євро на рахунку, отриманим з джерел, відмінних від роботи за наймом на Кіпрі. Капітал має бути переведений з міжнародного банку в місцевий кіпрський банк і має бути розміщений щонайменше на три роки.
  • Документ, який встановлює право власності, або договір на придбання житлової нерухомості, оформлений на ім'я заявника. Мінімальна ринкова вартість об'єкта нерухомості має складати 300 тис. євро плюс ПДВ, при цьому має бути підтверджена оплата щонайменше 200 тис. євро за вирахуванням ПДВ. Стосовно першого житла загальною площею не більше 275 кв.м (відповідно до архітектурного плану та з вирахуванням площі місць загального користування – до 88 кв. м) застосовується ставка ПДВ розміром 5%. Перші 200 кв. м обкладаються ПДВ у розмірі 5%, інша площа – понад 200 кв. м – обкладається за стандартною ставкою ПДВ, яка наразі складає 19%.

Додаткові умови та вимоги

Заявникові необхідно надати такі додаткові документи для отримання посвідки на постійне проживання на Кіпрі: нотаріально засвідчену заяву про дохід заявника, підтвердження відсутності у заявника намірів здійснювати трудову або будь-яку іншу форму ділової діяльності на Кіпрі, завірену апостилем справку про відсутність судимості, яку видала країна громадянства заявника; завірене апостилем свідоцтво про народження, сертифікат медичного страхування, резюме, копію паспорта тощо.

Інша важлива інформація

  • Заявники мають відвідувати Кіпр щонайменше один раз на два роки.
  • Посвідка на постійне проживання видається орієнтовно через два місяці з дати подання потрібної документації.
  • Щоб звернутися за отриманням громадянства та стати громадянином Кіпру, громадянин третьої країни повинен мати статус постійного резидента та проживати на Кіпрі протягом щонайменше семи років.
  • Варто також зазначити, що вказані вище положення можуть бути змінені в будь-який момент за рішенням Ради міністрів.__

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.